Het 'offer' van de Zalando-ceo brengen miljoenen vrouwen elke dag

De kranten kopten het allemaal deze week: Zalando verliest een van zijn drie ceo’s. Rubin Ritter kondigde aan meer tijd met zijn gezin door te gaan brengen en de carrière van zijn vrouw prioriteit te geven. Of hij huisvader zal worden of een minder drukke baan gaat zoeken, liet het persbericht in het midden. Evenals de naam en functie van zijn vrouw.

Ritters motivatie werd wereldnieuws, van NOS en BBC tot The Jakarta Post en CNN pikten het op. De enorme aandacht bevestigt dat Ritter een uitzondering vormt op de oerconservatieve standaard.

Verwend

Miljoenen vrouwen zetten wereldwijd hun loopbaan op een lager pitje om de carrière van hun partner prioriteit te geven. In landelijke kranten en op televisie worden zij deeltijdprinsesjes, lui, decadent en verwend genoemd. Als een man eenzelfde keuze maakt, spreekt men van leiderschap en een opoffering.

Zalando lift maar al te graag mee op deze gratis positieve publiciteit. Het is een welkome afleiding van de kritiek die het bedrijf eerder kreeg over de barre arbeidsomstandigheden in de logistieke centra en over het gebrek aan diversiteit en inclusie op de werkvloer.

‘Barre arbeidsomstandigheden, een loonkloof van 22%, een onderzoek naar racisme. Maar niets kreeg zoveel media-aandacht als de vertrekkende topman en zijn nobele doel’

In de vijfkoppige raad van bestuur van Zalando zitten meer mannen met de naam David (twee) dan vrouwen (nul). Vrouwen bij Zalando verdienen gemiddeld 22% minder dan mannen, onder andere doordat zij ondervertegenwoordigd zijn op leiderschapsposities en in goedbetaalde technische functies. Zalando werd eerder dit jaar door een oud-medewerker beschuldigd van racisme, waarna een onderzoek werd gestart. Onder de veertien rvb- en rvc-leden is geen enkele persoon van kleur. Maar geen van deze berichten kreeg zoveel media-aandacht als de topman die vertrekt met het nobele doel om zijn vrouw te gaan steunen.

Kritisch

Ik hoop dat Rubin Ritter veel mensen zal inspireren om de traditionele rolpatronen onder de loep te nemen. Maar laten journalisten ook kritisch kijken naar wat voor bedrijf hij na 11 jaar achterlaat. En laten we vooral de overgebleven topmannen bevragen over wat zij doen om gelijkheid te bevorderen onder hun 14.000 medewerkers.

De vertrekkende ceo vervangen door een veelbelovende vrouw zou een goede eerste stap zijn.

Vorige
Vorige

Geen bedrijf kost ons zoveel als KLM, en de jongeren betalen

Volgende
Volgende

Vrouwen werken te veel onbetaald